Skip to content

Komas ja Ruukki muodostavat Euroopan johtavan konepajateollisuuden valmistuskumppanin Fortacon

17/10/2012

CapMan lehdistötiedote – 17.10.2012 klo 9.00

Komas ja Ruukki muodostavat Euroopan johtavan konepajateollisuuden valmistuskumppanin Fortacon

CapManin hallinnoimat rahastot (CapMan) ja Rautaruukki Oyj (Ruukki) ovat sopineet yhdistävänsä Komasin ja Ruukki Engineering -divisioonan yksiköitä uudeksi yhtiöksi. Liiketoimintakaupan myötä syntyvä yhtiö on nimeltään Fortaco, ja siitä tulee Euroopan suurin konepajateollisuuden sopimusvalmistaja. Kaupalla ei ole tulos- eikä kassavirtavaikutusta CapMan-konsernille.

Fortacon liikevaihdon (pro forma) arvioidaan olevan noin 270 milj. euroa vuonna 2012, ja se työllistää noin 2 600 henkeä. Yhtiö kootaan yhteensopivista, toisiaan täydentävistä Komasin ja Ruukin yksiköistä. Järjestelyn ulkopuolelle jäävät Komasin yksiköt jatkavat toimintaansa itsenäisenä yhtiönä, jonka omistus säilyy CapManilla ja muilla yhtiön nykyomistajilla.

CapMan sijoitti Komasiin vuonna 2007 ja omistaa 82 prosenttia yhtiön osakekannasta. CapManin omistusaikana yhtiö on kasvanut paikallisesta toimijasta kansainväliseksi konepajateollisuuden sopimusvalmistajaksi. Tällä hetkellä Komasin liikevaihto on noin 124 milj. euroa ja se työllistää noin 1 500 henkeä Suomessa, Puolassa ja Virossa.

”Kun alun perin sijoitimme Komasiin, visionamme oli rakentaa johtava konepajasektorin järjestelmätoimittaja, joka pystyisi kasvamaan ja kehittymään yhdessä asiakkaidensa kanssa. Kaupan myötä olemme luomassa erittäin kilpailukykyistä yhtiötä, jolla on huippuluokan valmistusyksiköt Suomessa, Puolassa, Virossa, Unkarissa ja Slovakiassa. Tämä mahdollistaa joustavan ja kilpailukykyisen palvelun tuottamisen asiakkaillemme sekä Pohjoismaissa että Manner-Euroopassa”, sanoo CapMan Buyoutin partneri Jan Mattlin.

Fortacon asiakkaina on maailman johtavia konepajasektorin OEM-valmistajia, jotka hyötyvät laajemmasta tuote- ja palvelutarjonnasta. Yhtiön päätuotteita ovat vaativat hitsatut ja koneistetut komponentit, asennusvalmiit työkoneiden ohjaamot sekä koneiden ja laitteiden loppukokoonpanot.

Järjestelyn toteutuessa CapManista tulee Fortacon suurin 66,5 prosentin osuudella. Ruukin omistusosuudeksi tulee 19,0 prosenttia yhtiön osakekannasta. Fortacon toimitusjohtajaksi nimitetään Komasin nykyinen toimitusjohtaja Mika Kari, ja johtoryhmään tulee jäseniä sekä Ruukilta että Komasilta. Johtoryhmän ja hallituksen kokoonpanot julkistetaan järjestelyn toteutumisen yhteydessä.

”Olemme erittäin tyytyväisiä nyt sovittuun kauppaan. Järjestelyn myötä uuden yhtiön osaaminen vahvistuu merkittävästi ja sillä on Suomen lisäksi kattava tuotantokapasiteetti Itä-Euroopassa. Fortacosta tulee konepajasektorin suurin valmistuskumppani Euroopassa, mikä mahdollistaa entistä paremman palvelun kansainvälisille asiakkaillemme”, sanoo Komasin toimitusjohtaja Mika Kari.

Kauppa on ehdollinen kilpailuviranomaisten hyväksynnälle, ja sen arvioidaan toteutuvan joulukuun 2012 alkupuolella.

Lisätietoja:
Jan Mattlin, partneri, CapMan Buyout, puh.040 508 64 06
Mika Kari, toimitusjohtaja, Komas Group, puh. 040 531 97 58

Lehdistö- ja analyytikkotilaisuus:
Komasin, Ruukin ja CapManin yhteinen tiedotustilaisuus lehdistölle ja analyytikoille järjestetään klo 11.00 Tapahtumatalo Bankissa osoitteessa Unioninkatu 20, Helsinki (kokoustila Meeting Point).

Lisämateriaalia saatavilla verkkosivuilla osoitteessa www.fortacogroup.com