Skip to content

CapMan Infra ja Telia Company vauhdittavat valokuitukuituverkon laajennusta

31/10/2019

CapMan Infra lehdistötiedote
31.10.2019 klo 9.00

CapMan Infra ja Telia Company vauhdittavat valokuitukuituverkon laajennusta

CapMan Infra on sopinut enemmistösijoituksesta yhdessä Telia Companyn kanssa muodostettavaan yhteisyritykseen, joka sijoittaa valokuituverkkoinfrastruktuurin (fibre-to-the-home; FTTH) rakentamiseen ja laajentamiseen Suomessa. Yhteisyritys ostaa Telia Finland Oyj:n Avoin Kuitu -liiketoiminnan valokuituverkot, minkä myötä siitä tulee yksi suurimmista FTTH-toimijoista Suomessa.

Suomen hallituksen hallitusohjelman yksi keskeisistä tavoitteista on edistää valokuitupohjaisten verkkoyhteyksien laajentamista koko Suomessa digitaalisen infrastruktuurin ja nopeiden laajakaistayhteyksien kehittämiseksi. Tavoitteen saavuttaminen vaatii merkittäviä investointeja sekä luotettavaa ja valokuituun erikoistunutta toimijaa. CapMan Infra ja Telia vastaavat haasteeseen perustamalla yhteisyrityksen, jonka tehtävänä on vauhdittaa valokuituverkkojen laajentamista. Yhteisyritys ostaa Telia Finland Oyj:n nykyisin Avoin Kuitu -nimellä toimivan FTTH-valokuituverkkoliiketoiminnan ja vauhdittaa investointeja mahdollistaakseen valokuidun saatavuuden koko Suomessa. Siirtyvä liiketoiminta rakennuttaa ja ylläpitää valokuituverkkoja tällä hetkellä jo noin 12:ssa kunnassa, pääosin Suomen kasvukeskuksissa ja niiden taajamissa.

”Luotettavat ja nopeat verkkoyhteydet ovat modernin yhteiskunnan perusta. Ne parantavat elämänlaatua mahdollistamalla asumisen ja työskentelyn ympäri Suomea. Laajojen investointihankkeiden tehokas läpivieminen on tiimimme ydinosaamista ja Telian kanssa rakennetun uuden omistusmallin myötä voimme sitoutua valokuituverkon maanlaajuiseen laajentamiseen pitkäjänteisesti. On hienoa, että pääsemme nyt perustamaan itsenäistä avoimen kuituverkon toimittajaa yhteistyössä operaattorimarkkinajohtajan kanssa”, sanoo CapMan Infran partneri Harri Halonen.

Globaalit trendit ja kulutustottumukset lisäävät tarvetta nopeille ja luotettaville datayhteyksille. Videon suoratoisto, verkkopelaaminen ja älylaitteiden yleistyminen vaativat nopeat ja toimitusvarmat verkkoyhteydet, joita mobiiliratkaisut eivät pysty takamaan pitkällä aikavälillä datan määrän kasvaessa räjähdysmäisesti.

”Olen erittäin tyytyväinen, että olemme sopineet yhteisyrityksen perustamisesta CapMan Infran kanssa. Järjestely on hyvin linjassa Telia Companyn ylivertaisiin verkkoyhteyksiin perustuvan strategian kanssa ja tukee lisäksi kaupallista menestystämme sisältötarjoamien ja asiakaskokemusten kautta. Valokuituverkon laajentaminen on tärkeää Suomen asemalle digitalisaation edelläkävijämaana. Uusi kumppanuuteen perustuva rakenne tukee tavoitettamme allokoida resurssejamme kurinalaisesti tasapainottamalla projektien riski- ja tuottoprofiilia, potentiaalisia uusia teknologioita sekä lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmia tapaus- ja markkinakohtaisesti”, sanoo toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan, Telia Finland.

Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2020 alussa ja liiketoiminnan omistusvaihdos vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

CapMan Infra sijoittaa core ja core+ -riski-tuottoprofiilin infrastruktuurikohteisiin energia-, liikenne- ja telekommunikaatiotoimialoilla. CapMan Infra perusti ensimmäisen infrastruktuurirahastonsa lokakuussa 2018, ja se sijoitti aikaisemmin tänä vuonna norjalaiseen lauttaoperaattori Norlediin. CapMan Infran tiimissä Helsingissä ja Tukholmassa työskentelee 7 sijoitusammattilaista, joilla on yhteensä 70 vuoden toimialakokemus. Tiimi on myös tehnyt mandaattipohjaisia sijoituksia pohjoismaisiin infrastruktuurikohteisiin.

Lisätietoja:
Harri Halonen, partneri, CapMan Infra, puh. +46 768 71 0062

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Tarjoamme laajan kirjon sijoitustuotteita ja palveluita. Olemme kehittäneet satoja yhtiöitä ja kiinteistöjä ja luoneet merkittävää arvoa viimeiset 30 vuotta yhtenä pääomasijoitusalan edelläkävijöistä Pohjoismaissa. Hallinnoimme yhteensä yli 3 miljardin euron pääomia ja tavoitteenamme on tarjota houkuttelevia tuottoja ja innovatiivisia ratkaisuja sijoittajille. Toimimme laajasti listaamattomalla markkinalla paikallisesti erikoistuneiden tiimien kautta. Nykyiset sijoitusalueemme kattavat kohdeyhtiösijoittamisen, kiinteistösijoittamisen ja infrastruktuurisijoittamisen. Palveluliiketoimintaamme kuuluvat hankinta- ja ostotoiminnan, varainhankinnan sekä analyysi-, raportointi- ja varainhoidon palvelut. CapManin palveluksessa on noin 140 ammattilaista Helsingissä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa, Moskovassa ja Luxemburgissa. Lisätietoja osoitteessa www.capman.com/fi.