Skip to content

Uusi Valokuitunen Oy investoi Suomen valokuitu­yhteyksiin jopa 300 miljoonaa euroa

01/04/2020

Uusi Valokuitunen Oy investoi Suomen valokuituyhteyksiin jopa 300 miljoonaa euroa

Suomeen rakennetaan lisää huippunopeita verkkoyhteyksiä, kun esikaupunkialueiden valokuituyhteyksiin panostava Valokuitunen Oy aloittaa toimintansa. CapMan Infran ja Telia Companyn omistama Valokuitunen on ensimmäinen yritys, joka rakentaa pientaloille valokuitua valtakunnallisesti. Yhtiö suunnittelee tuovansa käytännössä rajattoman nettiyhteyden 200 000 kotitaloudelle investoimalla valokuituverkkoihin 200–300 miljoonaa euroa seuraavien vuosien aikana.

Vuonna 2030 tietoliikenneverkoissa liikkuu 150 kertaa enemmän dataa kuin nyt. Traficomin tilastokoonnin mukaan kuitenkin vain noin 8 prosenttia Suomen kiinteistä laajakaistaliittymistä on toteutettu valokuidulla, ja pientaloalueilla yhteydet ovat heikommat kuin kerrostaloissa. Suomella on kirittävää myös kansainvälisessä vertailussa: kun meillä tavoitellaan 100 megan yhteyksiä kaikille kansalaisille vuoteen 2025 mennessä, Ruotsissa puhutaan jo kymmenkertaisista eli 1 gigan yhteyksistä.

”Liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategiassa linjataan, että Suomen tavoitteena on nousta tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Jotta tähän päästäisiin, tarvitsemme valokuituyhteyksiä aina koteihin saakka. Kuten tämänhetkisessä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa näemme, yhteiskunta tarvitsee toimiakseen nopeita ja luotettavia verkkoyhteyksiä. Ja tarve vain kasvaa, kun kotien nettiin yhdistettyjen laitteiden ja tiedonsiirron määrä moninkertaistuu nykyisestä tulevina vuosina”, Valokuitunen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Weckström sanoo.

Huhtikuun alusta toimintansa aloittava Valokuitunen Oy on CapMan Infran ja Telia Companyn yhteisyritys, joka keskittyy esikaupunkialueiden kuiduttamiseen tiiviisti asutuissa taajamissa ympäri Suomen. Yritykseen siirtyy Telian Avoin Kuitu -liiketoiminta ja -verkot, joissa on tällä hetkellä 20 000 kotitaloutta Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla.

Uusi yritys suunnittelee sijoittavansa tulevina vuosina yhteensä 200–300 miljoonaa euroa uusien valokuituverkkojen rakentamiseen. Tämä kymmenkertaistaisi Valokuitusen nykyisen verkon ja tarjoaisi käytännössä rajattoman nettiyhteyden jopa 200 000 kotitaloudelle pientaloalueilla.

”Valokuitunen on ensimmäinen yhtiö, joka alkaa investoida valokuituun valtakunnallisesti näin isossa mittakaavassa. Jotta myös taajamissa asuvat suomalaiset voivat opiskella, yrittää, tehdä etätöitä ja elää sujuvaa arkea, tarvitsemme Suomeen lisää valokuituyhteyksiä, sillä vain valokuitu tarjoaa lähes rajattoman tiedonsiirtokapasiteetin myös tulevaisuudessa”, Valokuitunen Oy:n liiketoimintajohtaja Sanna Mutka sanoo.

Tänä vuonna Valokuitunen rakentaa uutta verkkoa Turun seudulla, Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Lisäksi yhtiö kartoittaa parhaillaan laajamittaisesti kotitalouksien kiinnostusta valokuituyhteyden tilaamiseen erityisesti Lounais- ja Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Uudellamaalla.

Lisätietoja antaa:

liiketoimintajohtaja Sanna Mutka, Valokuitunen Oy, puh. 050 327 6052
www.valokuitunen.fi

Valokuitunen Oy

  • Keskittyy rakentamaan valokuituverkkoa tiiviisti asuttujen taajamien pientaloalueille.
  • Ylläpitää aiemmin Telian Avoin Kuitu -liiketoimintaan kuuluneita valokuituverkkoja 12 kunnassa, verkossa 20 000 kotitaloutta.
  • Omistajat Capman Infra (60 %) ja Telia Company (40 %). CapMan on johtava pohjoismainen pääomasijoittaja ja suomalainen pörssiyhtiö. Vuodesta 2018 toimineeseen CapMan Infran rahastoon ovat sijoittaneet muun muassa Ilmarinen, Espoon kaupunki, Kirkon eläkerahasto ja Tradeka.
  • Rakentaa asiakkaalle valokuituliittymän. Tämän jälkeen asiakas hankkii itse laajakaista- ja tv-palvelut verkon palveluntarjoajilta.
  • Lisätietoja ja liittymien tilaus: www.valokuitunen.fi

Valokuitunen Oy on valokuituyhteyksien uusi edelläkaivaja. Meistä valokuitu on olennainen osa niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin Suomea. Tuomme valokuidun jo 20 000 kotiin, ja lähivuosina investoimme 200–300 miljoonaa euroa taajamien pientaloalueiden nopeisiin ja varmoihin nettiyhteyksiin. Omistajamme ovat CapMan Infra ja Telia Company.

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Tarjoamme laajan kirjon sijoitustuotteita ja palveluita. Olemme kehittäneet satoja yhtiöitä ja kiinteistöjä ja luoneet merkittävää arvoa viimeiset 30 vuotta yhtenä pääomasijoitusalan edelläkävijöistä Pohjoismaissa. Hallinnoimme yhteensä yli 3 miljardin euron pääomia ja tavoitteenamme on tarjota houkuttelevia tuottoja ja innovatiivisia ratkaisuja sijoittajille. Toimimme laajasti listaamattomalla markkinalla paikallisesti erikoistuneiden tiimien kautta. Nykyiset sijoitusalueemme kattavat kohdeyhtiösijoittamisen, kiinteistösijoittamisen ja infrastruktuurisijoittamisen. Palveluliiketoimintaamme kuuluvat hankinta- ja ostotoiminnan, varainhankinnan sekä analyysi-, raportointi- ja varainhoidon palvelut. CapManin palveluksessa on noin 150 ammattilaista Helsingissä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa ja Luxemburgissa. Osakkeemme on listattu Helsingin pörssissä vuodesta 2001 lähtien. Allekirjoitimme YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI) vuonna 2012. Lisätietoja osoitteessa www.capman.com/fi.