Skip to content

CapMan Infran kohdeyhtiö Valokuitunen Oy:lle lähes 400 miljoonan euron rahoituspaketti

21/07/2023

21.7.2023 klo 09.00 EEST

CapMan Infran kohdeyhtiö Valokuitunen Oy:lle lähes 400 miljoonan euron rahoituspaketti

CapMan Infran ja Telia Companyn yhteisyritys Valokuitunen Oy on Suomen suurin valokuituverkkoinfrastruktuurin (fibre-to-the-home; FTTH) toteuttaja. Valokuitunen rakentaa pientaloalueille valokuitua valtakunnallisesti. Rahoitus mahdollistaa yhtiölle seuraavan kasvuvaiheen Suomen markkinalla. 

CapMan Infra on varmistanut lähes 400 miljoonan euron rahoituspaketin kohdeyhtiölleen Valokuitunen Oy:lle. Summasta 285 miljoonaa euroa on jo komittoitu. Rahoituspaketista vastaa pankkiryhmittymä, johon kuuluvat KfW, SEB, Société Générale, Crédit Industriel et Commercial ja NIBC. Valokuitunen Oy:n taloudellisina neuvonantajina toimivat Rothschild & Co, Latham & Watkins ja Avance Attorneys.

Vuonna 2020 CapMan Infran ja Telia Companyn yhteistyössä perustaman Valokuitunen Oy:n avoimessa kuituverkossa asiakkaat voivat vapaasti valita tarvitsemansa verkkopalvelut ja niiden tarjoajat. Valokuitunen aikoo kasvattaa verkon kattavuuden nykyisestä 120 000:sta kotitaloudesta noin 300 000:een kotitalouteen vuoteen 2026 mennessä.

”Rahoituspaketti tarjoaa Valokuituselle alansa suurimpana toimijana mahdollisuuden toteuttaa seuraava kasvuvaihe valokuituverkon laajentamisessa kautta Suomen. Kasvu rakentuu pääosin jo tehtyjen asiakassopimusten pohjalle. Suomella on kunnianhimoinen tiekartta digitalisaation edistämiseksi, jossa kotitalouksien nopeat verkkoyhteydet ovat keskeisessä roolissa. Valokuitunen Oy ja CapMan Infra ovat mahdollistamassa tätä kehitystä”, kommentoi CapMan Infran partneri Harri Halonen.

”Dataliikenteen määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kotitaloudet Suomessa tarvitsevat laadukkaampaa infrastruktuuria sekä nykyisiä että tulevia tarpeita silmällä pitäen. Valokuitu vastaa näihin tarpeisiin ja se on kestävä ratkaisu vuosikymmeniksi eteenpäin. Saamamme rahoitus varmistaa, että pystymme toteuttamaan jo tekemämme investointipäätökset. Samalla se tarjoaa pohjan verkon tuleville laajennuksille. Ratkaisumme tarjoaa kuluttajille sekä laadukkaan verkkoyhteyden että myös mahdollisuuden valita sopivin palveluntarjoaja nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Valokuitunen Oy:n talousjohtaja Juho Ansio.

Lisätietoja:

Harri Halonen, partneri, CapMan Infra, puh. +46 768 71 0062

Juho Ansio, CFO, Valokuitunen Oy, puh. 040 557 7223

Tietoa CapMan Infrasta

CapMan Infra sijoittaa erityisesti vakaan tuoton ja alhaisen riskin infrastruktuurikohteisiin energia-, liikenne ja telekommunikaatiosektoreilla. Tiimi tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja paikallisille infrastruktuurikohteiden omistajille ja kumppaneille Pohjoismaissa. CapMan Infra on aktiivinen ja sitoutunut omistaja, ja sen toiminta perustuu infrastruktuuriyhtiöiden operatiiviseen kehittämiseen ja kasvattamiseen lisäinvestoinneilla. Kahdentoista hengen tiimi työskentelee Helsingissä ja Tukholmassa. Sijoitusalueella on kaksi rahastoa, ensimmäinen perustettiin vuonna 2018 ja seuraava vuonna 2022. Rahastojen lisäksi tiimillä on kaksi mandaattipohjaista sijoitusta.

CapMan Infra on osa CapMan-konsernia, joka on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Hallinnoimme yhteensä yli 5 miljardin euron pääomia ja tavoitteenamme on tarjota houkuttelevia tuottoja ja innovatiivisia ratkaisuja sijoittajille mahdollistamalla muutoksia rahastojemme sijoituskohteissa. Esimerkkinä tästä olemme asettaneet tavoitteita hiilidioksidipäästöjemme vähentämiselle Pariisin ilmastosopimuksen 1,5°C skenaarion mukaisesti. Toimimme laajasti listaamattomalla markkinalla paikallisesti erikoistuneiden tiimien kautta. Sijoitusalueemme kattavat vähemmistö- ja enemmistösijoitukset kohdeyhtiöihin, kiinteistösijoittamisen ja infrastruktuurisijoittamisen. Tarjoamme lisäksi varainhoitoa. Palveluliiketoimintaamme kuuluu hankinta- ja ostotoiminnan palvelut. CapManin palveluksessa on noin 190 ammattilaista Helsingissä, Jyväskylässä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa, Lontoossa ja Luxemburgissa. Osakkeemme on listattu Helsingin pörssissä vuodesta 2001 lähtien. Lisätietoja osoitteessa www.capman.com/fi  

Tietoa Valokuitusesta

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti. Valokuitunen toteuttaa avoimen valokuituyhteyden vastuullisesti ja luotettavasti. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Vuonna 2020 perustetun Valokuitusen omistavat sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto (60 %) sekä teleoperaattori Telia (40 %). Valokuitunen työllistää yli 100 henkeä sekä kumppaneidemme kautta noin 300 henkilöä. Jo pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen Suomessa. Lisätietoa www.valokuitunen.fi