Skip to content

CapMan ja VaekstFonden sijoittavat tanskalaiseen ECO-DANiin

20/01/2003

ECO-DAN on kehittänyt high-tech tarkkuusohjausjärjestelmiä maatalouskäyttöön esim. ruiskutuslaitteille ja traktoreille. Järjestelmien ansiosta viljelmiä voidaan ruiskuttaa nopeammin ja kustannustehokkaammin, mikä joidenkin sovellusten kohdalla on merkinnyt myös huomattavaa torjunta-aineiden käytön vähenemistä. ”Lisäksi tarkkuusohjausjärjestelmä vapauttaa traktorin kuljettajan vaativasta, käsin tehtävästä viljelysten ruiskutustyöstä”, sanoo ECO-DANin toimitusjohtaja Thorkil Dahlgreen, joka on myös yhtiön perustajia.


ECO-DANin ydinosaamista ovat konenäkö ja laserteknologia. ”Hyvin tunnettuun satelliittipaikannusjärjestelmään GPS:ään (Global Positioning System) verrattuna ECO-DANin ohjausjärjestelmää voitaisiin kuvata paikalliseksi paikannusjärjestelmäksi LPS:ksi (Local Positioning System), sillä digitaalikamerat ohjaavat ruiskutusjärjestelmää maan pinnanmuotojen sekä kasvirivien mukaisesti”, jatkaa Thor Dahlgreen.


ECO-DAN voitti joulukuussa yhden kolmesta European Information Society Technologies -palkinnosta, jonka Euroopan komissio myöntää innovatiivisille, informaatioteknologiaan pohjautuville tuotteille tai palveluille.


Pohjoismaiden johtaviin pääomasijoittajiin kuuluva CapMan on listattu Helsingin Pörssissä. CapManin hallinnoimat pääomat nousivat 1 653 miljoonaan euroon joulukuun 2002 lopussa, kun CapManin uusimman rahaston CapMan Equity VII:n toinen varainhankintakierros päättyi. Uusiin pohjoismaisiin sijoituksiin CapManilla on jäljellä noin 500 miljoonaa euroa. Tanskan valtion omistamalla Vaekstfondenilla on 323 miljoonan euron pääomat.


”Täsmäviljely on kehittyvä markkina, ja olemme vakuuttuneita, että automaattisten tarkkuusohjausjärjestelmien kysyntä kasvaa merkittävästi lähivuosina”, sanoo CapManin sijoitusjohtaja Tommy Valther Hansen. ”Sijoituksemme ECO-DANiin on CapManin ensimmäinen teknologia-alan sijoitus Tanskassa, ja tärkeä askel kohti vahvaa teknologiasijoittajan asemaa Tanskassa”, lisää Tommy Valther Hansen.


”ECO-DANin kasvumahdollisuuksien lisäksi CapManin sijoitus osoittaa, että Vaeksfonden on onnistunut strategiassaan houkutella ulkomaista pääomaa varsin nuoriin tanskalaisiin teknologia-alan yrityksiin”, sanoo Vaekstfondenin sijoitusjohtaja Bent Lynghard.


NOVIn mukaan sijoitus mahdollistaa ECO-DANin keskittymisen itse liiketoimintaan lyhytaikaisen rahoituksen hankkimisen sijasta. ”ECO-DAN on ainutlaatuinen IT-yritys, jolla on realistiset mahdollisuudet kehittyä merkittäväksi konenäköön perustuvien tarkkuusohjausjärjestelmien toimittajaksi”, sanoo NOVIn portfolio manager Thor Jespersen.