Skip to content

CapMan Infra sijoittaa aurinkovoimaa kehittävään Skarta Energyyn tavoitteena perustaa riippumaton sähköntuottaja

12/12/2022

CapMan Infra lehdistötiedote 12.12.2022 klo 10.45

CapMan Infra sijoittaa aurinkovoimaa kehittävään Skarta Energyyn tavoitteena perustaa riippumaton sähköntuottaja

CapMan Infra on sopinut enemmistösijoituksesta uusiutuvan energian hankkeita kehittävään Skarta Energyyn, joka on yhdessä Skarta Energyn nykyisen emoyhtiön SkartaNYAB Oyj:n kanssa perustettava yhteisyritys. Skarta Energy keskittyy ensisijaisesti Suomessa sijaitseviin aurinkovoimahankkeisiin ja sen strategiana on rakentaa voimalaitoksia ja toimia riippumattomana sähköntuottajana. Aurinkovoiman kehittäminen tukee vihreää siirtymää ja parantaa Pohjoismaiden energiavarmuutta.

Vuonna 2021 perustetulla Skarta Energyllä on jo suunnitteilla useita, eri kehitysvaiheissa olevia aurinkovoimahankkeita, joiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti ylittää 1,0 GW. Skarta Energyn ainutlaatuiseen ja kokeneeseen tiimiin kuuluu kahdeksan henkilöä ja sillä on hyvät kasvuedellytykset. Tällä hetkellä Skarta Energy rakentaa ensimmäistä teollisen kokoluokan aurinkovoimalahanketta Utajärvellä. Hankkeen ensimmäinen rakennusvaihe käynnistyy arviolta vuoden 2023 lopussa ja seuraavan viiden vuoden aikana tavoitteena on rakentaa ja operoida aurinkovoimaloita n. 500 MW edestä, mikä vastaisi yli 20 000 kotitalouden energiankulutusta.

”Olemme erittäin iloisia tästä toisen infrastruktuurirahastomme ensimmäisestä sijoituksesta. Skarta Energy on itse hyvässä asemassa toteuttaa vihreää siirtymää ja lisäämään sähköntuotannon omavaraisuutta kotimarkkinoillamme Pohjoismaissa. Tällä hetkellä ainoastaan puoli prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta sähköstä tulee aurinkovoimasta. Kasvupaineet ovat merkittävät Suomen tavoitellessa fossiilivapaata yhteiskuntaa vuoteen 2035 mennessä ja uusiutuvaan energiaan kohdistuu runsaasti kysyntää sekä kotitalouksien että teollisuuden keskuudessa. Olemme erittäin innoissamme ryhtyessämme SkartaNYABin kumppaniksi Suomen orastavan aurinkovoimamarkkinan kehittämiseksi sekä Skarta Energysta johtavan itsenäisen sähköntuottajan rakentamiseksi yhdessä”, sanoo CapMan Infran partneri Harri Halonen.

“Olemme löytäneet oikean kumppanin kiihdyttääksemme visiotamme puhtaan tulevaisuuden rakentamiseksi. SkartaNYABin hankekehitystä sekä energiasuunnittelua ja -rakentamista koskeva asiantuntemus yhdistyy järjestelyssä CapManin rahoituksellisen osaamisen kanssa. Skarta Energy on jatkossa avainasemassa energiaomavaraisuuden parantamiseksi Suomessa”, sanoo SkartaNYAB Oyj:n toimitusjohtaja Johan Larsson.

CapMan Infran omistus Skarta Energy -yhteisyrityksessä on 60 %. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2022 loppuun mennessä.

CapMan Infra sijoittaa energia-, liikenne- ja digitaalisen infrastruktuurisektorin core ja core+ infrastruktuurikohteisiin Pohjoismaissa. Sijoitus on vuonna 2022 perustetun 400 milj. euron kokoa tavoittelevan CapMan Nordic Infrastructure II -rahaston ensimmäinen. CapMan Infran 11 sijoitusammattilaisen vahvuinen tiimi toimii Helsingissä ja Tukholmassa.

Lisätietoja: 

Harri Halonen, Partner, CapMan Infra, tel. +46 768 71 0062

Tietoja CapManista 

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Olemme kehittäneet satoja yhtiöitä ja kiinteistöjä ja luoneet merkittävää arvoa yli kolme vuosikymmentä yhtenä pääomasijoitusalan edelläkävijöistä Pohjoismaissa. Hallinnoimme yhteensä yli 4,9 miljardin euron pääomia ja tavoitteenamme on tarjota houkuttelevia tuottoja ja innovatiivisia ratkaisuja sijoittajille. Olemme sitoutuneita asettamaan tavoitteita hiilidioksidipäästöjemme vähentämiselle Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Toimimme laajasti listaamattomalla markkinalla paikallisesti erikoistuneiden tiimien kautta. Sijoitusalueemme kattavat vähemmistö- ja enemmistösijoitukset kohdeyhtiöihin, kiinteistösijoittamisen ja infrastruktuurisijoittamisen. Tarjoamme lisäksi varainhoitoa. Palveluliiketoimintaamme kuuluvat hankinta- ja ostotoiminnan sekä analyysi-, raportointi- ja back office -palvelut. CapManin palveluksessa on noin 180 ammattilaista Helsingissä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa, Lontoossa ja Luxemburgissa. Osakkeemme on listattu Helsingin pörssissä vuodesta 2001 lähtien. Lisätietoja osoitteessa www.capman.com/fi 

Tietoja SkartaNYABista 

SkartaNYAB on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista. Olemme mahdollistamassa Pohjoismaiden vihreää siirtymää tarjoamalla uusiutuvaa energiaa ja kestävää infrastruktuuria koskevia suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon palveluita julkisen ja yksityisen sektorin asiakkaille. SkartaNYABin pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on yli 300 työntekijää eri toimipisteissä Suomessa ja Ruotsissa.